Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Dejavnosti

Prebrskajte med programi, ki jih izvajamo vsako leto in se vanje tudi vključite!

Mednarodno sodelovanje

Slovensko društvo za celiakijo že od 90-ih let aktivno sodeluje z Evropskih združenjem društev za celiakijo Pod okriljem organizacije AOECS, tudi Slovensko društvo za celiakijo kot večina ostalih evropskih društev, podeljuje enoten – mednarodno priznan znak “prečrtan žitni klas”.

Izvedi več

Mednarodni dan celiakije

Ob mednarodnem dnevu celiakije v različnih regijah države organiziramo različne dogodke, v okviru katerih združujemo bolnike s celiakijo z namenom opozarjanja širše javnosti na našo bolezen. S pojavljanjem v javnosti namreč ozaveščamo javnost o bolezni in brezglutenski dieti.

Izvedi več

Zimski športni dan

Zimski športni dan organiziramo od leta 2004 naprej in je organiziran vsako letno na državni praznik tj. 8. februarja. Zimski športni dan je aktivnosti namenjena predvsem tistim, ki uživajo na snegu. Smučarji, borderji in ljubitelji snega se vsako leto zberemo na enem izmed slovenskih smučišč.

Izvedi več

Športne igre

Športne igre so aktivnost na kateri se zberejo vsi člani našega društva. Gre za športno – rekreativno in družabno aktivnosti v okviru katere se člani med seboj družijo, spoznavajo, izmenjavajo izkušenje ob vsem tem pa se tudi športno udejstvujejo. Igre izvajamo 1 x letno v mesecu septembru.

Izvedi več

Pomoč socialno šibkim bolnikom

Od ustanovitve Slovenskega društva za celiakijo posvečamo posebno skrb socialno šibkim bolnikom. V društvu smo mnenja, da bi vsak bolnik s celiakijo potreboval pomoč, že zaradi živil brez glutena, ki so še vedno zelo draga. Svoje je naredila tudi finančna in gospodarska kriza.

Izvedi več

Licenciranje izdelkov brez glutena

V okviru programa SDC sodeluje z različni slovenskimi podjetji, ki so svojo proizvodnjo prilagodili na način, da njihovi prehranski izdelki ustrezajo pogojem varne uporabe v brezglutenski prehrani. Znak podelujemo v sodelovanju z Evropskim združenjem društev za celiakijo.

Izvedi več

Testiranje izdelkov na prisotnost glutena

Program, ki je za bolnike izredno pomemben, saj jim je v veliko pomoč pri izbiri in nakupu vsakodnevnih živil, izvajamo 2x letno v sodelovanju. V okviru posameznega testiranja preverimo od 50-80 izdelkov in jih objavimo tudi v našem biltenu “Celiakija”.

Izvedi več

Priprava jedi brez glutena

Program izvajamo predvsem na podružnični ravni. Priprava jedi je zelo zahtevna zaradi specifičnosti rokovanja z brezglutenskimi sestavinami. Vsak kuhar namreč ni vešč priprave brezglutenskih jedi, saj so postopki priprave povsem drugačni kot pri pripravi običajnih jedi.

Izvedi več

Rehabilitacija otrok in mladostnikov

Rehabilitacija sodi med pomembnejše aktivnosti društva. Prav tako sodi med projekte, ki jih izvajamo najdlje – skoraj od ustanovitve društva. V vseh letih izvajanja programa smo na rehabilitacijo (na morje) peljali več kot 1500 otrok in mladostnikov s celiakijo.

Izvedi več

Rehabilitacija odraslih

Rehabilitacija je namenjena bolnikom s celiakijo starejšim od 26 let. V okviru projekta se odrasli bolniki s celiakijo skozi 6 dnevno skupno bivanje povežejo med seboj, izmenjujejo izkušnje in znanja o celiakiji in brezglutenski dieti. Za udeležence rehabilitacije organiziramo tudi izobraževalne vsebine.

Izvedi več

Tabor mladih

Tabor mladih je namenjen bolnikom s celiakijo v starostni skupini od 18. do 26. leta. Seveda se lahko tabora udeležijo tudi starejši od 26 leta. Za mladostnike v okviru tabora organiziramo izobraževalne aktivnosti o celiakiji in brezglutenski dieti kot tudi družabne aktivnosti – primerne za starostno skupino.

Izvedi več

Tabor mladih družin

Tabor družin je najnovejša aktivnosti društva v okviru taborov in rehabilitaciji. Tabor je namenjen družinam, ki imajo bolnika s celiakijo mlajšega od 14 let. V okviru tabora za vse udeležence organiziramo izobraževalne aktivnosti tj. kuharsko delavnico, predavanje / okroglo mizo in podobna izobraževanja.

Izvedi več