Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Smernice za pripravo hrane brez glutena

Smernice za gostince

Slovensko društvo za celiakijo je pripravilo smernice za pripravo hrane brez glutena, ki so v lahko v pomoč vsem, ki pripravljajo hrano brez glutena (npr.: gostincem)

V smernicah najdete naslednja poglavja: Obrazložitev osnovnih pojmov; Živila, ki vsebujejo gluten; Živila, ki ne vsebujejo glutena; Skriti gluten; Priprava hrane brez glutena; Postrežba hrane brez glutena.

Smernice za otroke in mladostnike

Slovensko društvo za celiakijo je pripravilo smernice za pripravo hrane brez glutena za otroke in mladostnike, ki so v lahko pomoč bolnikom s celiakijo, predvsem pa osebam, ki pripravljajo brezglutensko hrano v vzgojno-varstvenih in vzgojno-izobraževalnih ustanovah. 

V smernicah najdete naslednja poglavja: Obrazložitev osnovnih pojmov; Prepovedana živila – živila, ki vsebujejo gluten; Dovoljena živila – živila, ki ne vsebujejo glutena; Skriti gluten; Priprava hrane brez glutena; Postrežba hrane brez glutena; HACCP sistem; Jedilnik brez glutena in primeri; Pregled živil pri brezglutenski dieti; Dodatek k HACCP – za nadzor glutena; Aditivi, ki vsebujejo gluten.

Brošura za paciente

V okviru mednarodnega projekta Focus in CD je bil pripravljen celovit priročnik z zbranimi informacijami o življenju s celiakijo. V njem so zbrane vse najpomembnejše informacije, ki jih potrebuje bolnik s celiakijo: o celiakiji, zdravljenju, psihosocialnih vidikih, o dieti, izbiri in nakupovanju živil, organizaciji kuhinje, nekaj najosnovnejših receptov in primerov jedilnikov, ter nasveti za obiske restavracij in potovanja.

Ogled in prenos brošure: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/Focus-on-CD-brosura-za-paciente-SLO.pdf

Več o projektu Focus in CD je dostopno: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/Focus-IN-CD.html

Spletni tečaj za bolnike s celiakijo

V okviru mednarodnega projekta Focus in CD je nastal interaktivni spletni tečaj v katerem najdete celovite informacije o celiakiji, diagnostiki, spremljanju in nadzoru diete, brezglutenski dieti, psihosocialnih vidikih in soočanju z omejitvami, ki jih prinaša celiakija. V spletnem tečaju lahko preverite tudi svoje znanje o celiakiji.

Spletni tečaj najdete na tej povezavi: https://www.poznam-celiakijo.com/focusincd-si

Več o projektu Focus in CD je dostopno: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/Focus-IN-CD.html