Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Stališče AOECS o previdnostnem označevanju alergenov (PAL)

Slovensko društvo za celiakijo (SDC) je že od 1990 član Evropskega združenja društev za celiakijo (AOECS – Association of European Coeliac Societies), ki kot krovna organizacija skrbi za enotnost med društvi.

Po tem ko smo v SDC 12.7.2024 pozvali k upoštevanju celiakije in koncentracije glutena v živilih ob napovedanih spremembah Codex Alimentarius in 26.9.2024 objavili poziv AOECS Komisiji Codex Alimentarius k upoštevanju glutena pri previdnostnemu označevanju alergenov, v nadaljevanju objavljamo pojasnilo in stališče AOECS o previdnostnem označevanju alergenov (PAL – Precautionary Allergen Labeling, tj. izjava “lahko vsebuje”).

Pri oblikovanju stališča AOECS so aktivno sodelovali tudi predstavniki SDC.

Pojasnilo AOECS o previdnostnem označevanju alergenov:

AOECS si trenutno močno prizadeva prepričati Odbor Codex za označevanje živil (CCFL), da v svojih najnovejših predlogih za označevanje previdnostnih alergenov (PAL) v celoti upošteva gluten in vsa žita, ki vsebujejo gluten.

Ta nujnost je še večja zaradi prihajajočega zasedanja Odbora CCFL na 48. zasedanju Odbora za označevanje živil, ki bo potekalo v Québecu v Kanadi od 27. oktobra 2024 dalje. AOECS si prizadeva, da bi bile na tem zasedanju v celoti obravnavane potrebe skupnosti, ki ima celiakijo.

Poziv k zaščiti potrošnikov s strani Kodeksa

Čeprav AOECS pozdravlja prihod mednarodnih predpisov za previdnostno označevanje alergenov, ki je do zdaj povsem prostovoljno in ni urejeno, smo zelo zaskrbljeni, ker so bili celiakija in žita, ki vsebujejo gluten, v prvotnih predlogih prezrti. Odsotnost določenega referenčnega odmerka za gluten in njegova izpustitev iz predlaganih smernic PAL lahko ogrozi varnost milijonov potrošnikov.

AOECS pozitivno ocenjuje priznanje celiakije v zadnjih spremembah osnutka smernic Kodeksa, vendar so potrebni nadaljnji ukrepi.

AOECS poziva CCFL, naj v končno različico smernic vključi vsa žita, ki vsebujejo gluten, kot so pšenica, ječmen, rž in pira, ter upošteva določeno mejno vrednost glutena 20 mg/kg.

Pri ljudeh s celiakijo lahko izpostavljenost glutenu, tudi v majhnih količinah, povzroči resne zdravstvene težave,“ pravi Floris van Overveld, podpredsednik združenja AOECS. „Potrošniki potrebujejo jasno in dosledno označevanje, ki odraža tveganja, ki jih predstavlja gluten, da lahko ljudje s celiakijo varno izbirajo živila. Če gluten ne bo vključen v te smernice, bi to lahko škodljivo vplivalo na milijone življenj.

Vprašanja varnosti in izbire

Sedanji predlogi kodeksa uporabljajo referenčni odmerek (RfD), ki temelji na velikosti porcije, kar se razlikuje od uveljavljenega standarda za gluten, ki temelji na koncentraciji. To neskladje predstavlja tveganje na obeh straneh za ljudi s celiakijo:

Pri manjših porcijah (< 200 g) prisotnost pšeničnih beljakovin pod 5 mg ne more sprožiti PAL, čeprav koncentracija glutena presega varen prag 20 mg/kg. To predstavlja veliko varnostno tveganje, saj lahko potencialno škodljive koncentracije glutena ostanejo neoznačene.
Pri večjih porcijah (> 200 g) se lahko sproži PAL zaradi prisotnosti pšeničnih beljakovin nad 5 mg, tudi če je koncentracija glutena nizka in ni verjetno, da bi škodovala ljudem s celiakijo. To bi lahko po nepotrebnem omejilo izbiro živil za potrošnike s celiakijo in zmanjšalo njihovo izbiro varnih živil.

Neusklajenost med obema kodeksovima standardoma predstavlja izziv za nosilce živilske dejavnosti in nacionalne organe. Vse težje, če ne skoraj nemogoče, je hkrati preverjati skladnost z obema standardoma in ustrezno zakonodajo.

AOECS ima status opazovalca v Kodeksu

AOECS se kot opazovalec v komisiji Codex Alimentarius udeležuje sestankov različnih odborov Codexa in zastopa skrbi celiakašev in posameznikov z drugimi boleznimi, povezanimi z glutenom, ter pomaga oblikovati smernice živilskih standardov.

Čeprav standardi in smernice, ki jih izdaja Codex Alimentarius, niso zavezujoči, so zelo vplivni in pogosto služijo kot podlaga za nacionalno zakonodajo.

Komisija Codex Alimentarius (Codex) je mednarodni organ za standardizacijo živil, ki sta ga ustanovili Organizacija za prehrano in kmetijstvo (FAO) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Codex ima več kot 180 držav članic in več kot 200 organizacij opazovalk.

Stališče AOECS (v angleškem jeziku) je dostopno na tej povezavi.

Z navedenim stališčem smo v SDC tudi tokrat seznanili odločevalce v Republiki Sloveniji.