Strokovno predavanje: Najpogostejše prehranske preobčutljivosti pri otrocih
Dne 9.3.2012 smo v Podružnici Pomurje pripravili strokovno predavanje na temo Najpogostejše prehranske preobčutljivosti pri otrocih. Predaval je dr. Jernej Dolinšek, dr. med. iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. Predavanja se je udeležilo 33 ljudi iz različnih kadrov: vzgojitejev in učiteljev iz šol in vrtcev, kuharjev, študentov iz medicinske fakultete, zdravnikov… S svojim obiskom nas je počastil tudi predsednik Slovenskega društva za Celiakijo: Letnar Robert. Na predavanju je bilo podano precej strokovnih podatkov o posledicah nedržanja diete, tipičnih simptomov pri otrocih, vrstah celiakije. Med drugim je bilo nekaj besed povedanih tudi o intoleranci na laktozo in najpogostejših drugih alergijah, tako pri otrocih kot tudi pri odraslih. Zvedeli smo tudi to, da človeško telo ni namenjeno uživanju marsikatere vrste hrane, kar izvira iz naših prednikov, ki so sprva jedli le sadje, zelenjavo in kasneje meso. Zanimivo je bilo slišati vzroke, da smo začeli jesti mleko, jajca in pšenico veliko let kasneje, ker je naše prednike k temu prisililo preživetje. Udeleženci so postavljali razna vprašanja, na katera je predavatelj z veseljem odgovarjal. S predavanjem smo bili zelo zadovoljni in za marsikoga se je pogovor nadaljeval še po predavanju. Udeleženci so dobili potrdilo o strokovnem predavanju. Po predavanju je sledila degustacija brezglutenskih jedi.
Maja Gujtman