Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Testiranje izdelkov na prisotnost glutena

Vse od prve številke biltena Celiakija v decembru 1988, je zelo pomembna in med člani zelo priljubljena rubrika v glasilu Slovenskega društva za celiakijo tudi predstavitev testiranja izdelkov na prisotnost glutena.

V drugi polovici decembra 2023 je Nataša Forstner Holešek, univ.dipl.inž.živ.tehnologije, podpredsednica SDC in predsednica komisije za podeljevanje znaka prečrtan žitni klas, na predlog članov pripravila 20 živilskih izdelkov, katerih vzorce je nato Slovensko društvo za celiakijo oddalo na testiranje v Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Rezultati testiranja navedenih izdelkov na prisotnost glutena pri teh izdelkih bodo objavljeni v naslednji številki biltena Celiakija, ki izzide v marcu 2024 in ga vsi člani brezplačno prejmejo v tiskani obliki na dom. Tudi to je prednost članstva v Slovenskemu društvu za celiakijo.

Nataša Forstner Holešek je tudi tokrat pripravila nabor živilskih izdelkov, ki jih je nato Slovensko društvo za celiakijo poslalo na testiranje v NLZOH.