Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Vloga medicinske sestre pri timski obravnavi bolnika s celiakijo

Vsaka kronična bolezen je veliko breme, ki ga od bliže spoznajo le tisti, ki ga nosijo.

Celiakija pri odraslih je ena od tistih bolezni, o kateri se premalo govori. Od bolnika zahteva veliko odrekanja. S pričetkom dela v GASTRO-ONKO AMBULANTI KLIN.ODD ZA GASTROENTEROLOGIJO KLINIČNEGA CENTRA sem sama o celiakiji vedela le toliko, kolikor sem se naučila v šoli. Iz lastnih izkušenj pa vem, da znanje pridobljeno v šoli ne zadošča za kvalitetno delo. Srečanja z bolniki s celiakijo mi omogočajo, da lažje in bolj kvalitetno rešujemo skupaj težave, ki se pojavljajo.

Delo v naši ambulanti od medicinskih sester (MS) ne zahteva samo znanja iz medicine temveč tudi iz dietetike, psihologije, nekaterih pravnih aspektov ter splošne razgledanosti kar ji omogoča izvajanje kvalitetne zdravstvene nege (ZN).

Bolnike, ki prihajajo v našo ambulanto obravnavamo po nekako utečenem planu, a vendar je vsak posameznik edinstven in mu tako tudi pristopimo.

Za zdravnika je nujno potrebna anamneza, status bolnika ter različne laboratorijske in medicinske preiskave za postavitev diagnoze.Vsak posameznik ima svoje težave, ki so vezane na njegove vsakdanje življenjske potrebe. S sodelovanjem pri obravnavi bolnika, MS z opazovanjem in pogovorom dobiva informacije za postavitev negovalne diagnoze. Te se z razliko od zdravniške diagnoze nenehno spreminjajo in nadgrajujejo. Na osnovi negovalnih diagnoz (bolečina, brezup, primanjkljaj znanja, strah, soočanje z boleznijo in ostale) sestre planiramo ukrepe zdravstvene nege, ki izhajajo iz bolnikovih življenskih potreb.

Sodelovanje bolnika z družino na eni strani, z zdravnikom in MS na drugi strani, omogoča lažje in hitrejše spopadanje s težavami, ki jih celiakija nosi s seboj. S primerom naše bolnice Vam želim predstaviti naše delo.

47 letna bolnica, mati dveh skoraj odraslih otrok, je bila napotena v našo ambulanto s sumom na celiakijo. Bila je shujšana, bleda, vidno utrujena, z izsušeno ustno sluznico. Tožila je o hudih driskah, napenjanju in bolečih stolicah.

Pritoževala se je o kronični utrujenosti, brezvoljnosti. Bila je obupana. Pet let je neuspešno iskala zdravniško pomoč. Imela je občutek, da nihče ne obravnava njenih težav resno in jo okolica obsoja. Da bi razjasnili vzrok bolničinih težav je bilo opravljeno nekaj rutinskih medicinskih preiskav.

Po UZ preiskavi in odvzemu krvi za teste kazalcev celiakije je bila opravljena gastroskopija z biopsijo želodčne sluznice. Da bi ublažili strah, neugodje in pripravili bolnico na sodelovanje, ji je bil vsak korak posebej razložen. Prikazan na tak način, da je bila nanj dobro pripravljena in pomirjena. Predno smo dobili rezultate vseh preiskav smo pričeli s seznanjanjem z novim režimom prehrane. Z bolnico sva pregledale skupine dovoljenih živil in seveda tistih , ki jih mora izključiti iz prehrane. Učili sva sa pripraviti recepte za uravnoteženo prehrano iz spektra brezglutenskih živil. Skupaj smo iskali informacije o trgovinah, kjer se ta živila prodajajo. Bolničina družina ji je nudila dobro podporo v privajanju k novem načinu življenja. V širši medicinsko-negovalni tim smo vključili še osebnega zdravnika in patronažno sestro. Trenutno zdravstveno stanje bolnice se izboljšuje. Veliko težav pa se pojavlja, ki jih skušamo s skupnimi močmi reševati.

Upam, da sem Vam s tem prispevkom nekako pobližje prikazala delo v naši ambulanti in vlogo MS kot veznega člena v timu. Ne smete pozabiti, da je skupno delo vseh članov usmerjeno k enem samem cilju in to je dobrobit naših bolnikov.

Avtor:

Gordana Lokajner, višja med.sestra