Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Začelo se je na današnji dan… pred 35. leti

Drage članice, dragi člani,

pred natanko 35. leti (24. 3. 1988) je bilo v Mariboru ustanovljeno Društvo za celiakijo Maribor, kot prvo tovrstno društvo v Sloveniji in tudi takratni Jugoslaviji, in sicer iz ljubezni do otrok in želje, da se jim pomaga. Celiakija je sprva veljala za bolezen otrok in šele kasneje, na podlagi poglobljenega raziskovanja, je v stroki prevladalo stališče, da je to bolezen, ki se pri genetsko predisponiranih osebah lahko pojavi v vseh življenjskih obdobjih.

Društvo za celiakijo Maribor je nastalo na pobudo in ob prizadevanju ter pod strokovnim vodstvom prof. dr. Dušanke Mičetić Turk (pediatrinje in otroške gastroenterologinje na takratnem Otroškem oddelku Splošne bolnišnice Maribor) ter njenih ožjih sodelavk v bolnišnici, višje medicinske sestre Sonje Poštuvan in zdravstvene administratorke Anite Kirbiš, medicinske sestre Brede Kojc, mame otroka s celiakijo, Leopoldine Zafošnik, mame otroka s celiakijo, ki je že 35 let blagajničarka društva ter nekaterih drugih. Prof. dr. Dušanka Mičetić Turk je magistrirala (1980) in doktorirala (1987) s področja celiakije, prav tako je opravila prvo biopsijo tankega črevesa pri nas in tudi v takratni Jugoslaviji in tako velja za pionirko diagnostike celiakije pri nas.

Navedene dame, ki so vrsto let, v večini pa desetletja,  imele vodilno vlogo v društvu  in pustile globok pečat, so danes povsem zasluženo naše častne članice.

Ker so to bili časi, ko na našem tržišču ni bilo niti enega brezglutenskega izdelka (tudi moke in kruha ne), so navedene dame k sodelovanju pritegnile tudi inženirko kemijske tehnologije Jano Fabčič  iz takratnega DO Intes Maribor (TOZD Kruh-pecivo), ki je že na ustanovnem občnem zboru društva predstavila prvi kruh brez glutena pri nas (prvo brezglutensko moko je po ustreznem tehnološkem postopku pripravilo Klasje Celje, inž. Nikolič), ki je bil nato naprodaj v Mariboru vsak četrtek v dveh takratnih Intesovih pekarnah, kmalu za tem tudi v Celju in Ljubljani. Kot zanimivost izpostavljam, da so se vzorci tega brezglutenskega kruha za preverjanje vsebnosti glutena (in nato tudi drugih izdelkov) takrat pošiljali v referenčni laboratorij v Italijo.

Društvo je že ob ustanovitvi dobilo sedež na Otroškem oddelku Splošne bolnišnice Maribor, ki je kmalu postal klinični oddelek in nato Klinika za prediatrijo UKC Maribor.

Na istem naslovu (današnje) Klinike za pediatrijo UKC Maribor (Ljubljanska ulica 5, 2000 Maribor) je sedež društva še danes.

Društvo je bilo vse od ustanovitve tudi mednarodno aktivno in je tako že 1990 postalo del Zveze društev celiakije Evrope (AOECS).

Društvo za celiakijo Maribor se je le po štirih letih delovanja, in sicer na občnem zboru društva 22. 5. 1992, preimenovalo v Slovensko društvo za celiakijo ter področje delovanja razširilo na celotno Slovenijo v obliki podružnic.

Danes tako obeležujemo 35. letnico organiziranega delovanja za pomoč bolnikom s celiakijo pri nas. Ta izjemna zgodba, ki se je začela 24. 3. 1988 v Mariboru, se je razvila v vseslovensko. Kot zanimivost in v prijetno branje v priponki prilagamo 1. bilten – glasilo Društva za celiakijo Maribor iz decembra 1988.

Iskrene čestitke in zahvala vsem, ki so/ste in še vedno prispevate k delovanju društva ter tako pomagate bolnikom s celiakijo.

Ob tej priložnosti bomo v SDC Podravje z ustanovnimi članicami prof. dr. Dušanko Mičetić Turk, Sonjo Poštuvan, Bredo Kojc, Anito Kirbiš, Dinko Zafošnik ter Jano Fabčič prav danes posneli radijsko oddajo in TV prispevek  o začetkih delovanja društva

Anita Kirbiš, Sonja Poštuvan, prof. dr. Dušanka Mičetić Turk, Jana Fabčič, Dinka Zafošnik, Breda Kojc (od leve proti desni)